Επίσκεψη στο ιατρείο
Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο έχει σαν πρώτο στόχο, την γνωριμία και την απόκτηση οικειότητας μεταξύ γιατρού και ασθενή
Τι είναι το ιατρείο πόνου
Το ιατρείο πόνου έχει σαν στόχο την προσφορά υπηρεσιών σε ασθενείς που υποφέρουν από οξύ και κυρίως χρόνιο πόνο, καλοήθους ή κακοήθους αιτιολογίας. Ειδικός γιατρός είναι ο Αναισθησιολόγος με εξειδίκευση στην Αλγολογία, επιστήμη που ασχολείται με την παθοφυσιολογία του πόνου, τη γνώση και διάγνωση των παθήσεων που προκαλούν πόνο, καθώς και την αντιμετώπιση τους με την εφαρμογή σύγχρονων θεραπειών, (φαρμακευτική θεραπεία, επεμβατικές τεχνικές ή συνδυασμός τους), με σκοπό την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς. Πολύ σημαντική είναι η συνεργασία με ψυχολόγο, δεδομένου ότι, πολύ συχνά, οι ασθενείς με χρόνιο πόνο, λόγω άγχους, stress, ή κατάθλιψης, παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση του πόνου, η οποία δεν συμβαδίζει με τα αντικειμενικά ευρήματα της πάθησης τους. Όπου απαιτείται, υπάρχει συνεργασία με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και με φυσιοθεραπευτή.
Ποιος θα πρέπει να είναι ο κύριος στόχος ενός ιατρείου πόνου?
Ασθενείς με πόνο , κυρίως χρόνιο, παύουν να είναι λειτουργικοί σε όλα τα επίπεδα, ενώ ανατρέπεται τελείως η καθημερινότητα τους. Ο κύριος στόχος του ιατρείου πόνου, είναι οι ασθενείς να ξαναγίνουν λειτουργικοί και να «πάρουν πίσω» τη ζωή τους.
Γιατί ο Αναισθησιολόγος είναι κυρίως ο ειδικός γιατρός για τον πόνο?
Ο Αναισθησιολόγος, από την πρώτη μέρα άσκησης της ειδικότητας του στο χειρουργείο, έχει μεγάλη ευαισθητοποίηση στον πόνο.
Εκτός του ότι είναι υπεύθυνος για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς, είναι αυτός που θα φροντίσει να μην πονάει ο ασθενής κατά τη διάρκεια, καθώς και μετά το χειρουργείο. Έχει εκπαιδευτεί σε όλες τις μορφές αναλγησίας, και είναι γνώστης όλων των κατηγοριών φαρμάκων, από απλά αναλγητικά μέχρι ισχυρά οπιοειδή. Ο χειρουργικός και μετεγχειρητικός πόνος, είναι ένας φυσιολογικός οξύ πόνος, μικρής διάρκειας (μέχρι να επουλωθούν οι ιστοί από το τραύμα), και σπάνια μεταπίπτει σε χρόνιο. Για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που είναι ένας παθολογικός πόνος, και ένα χρόνιο νόσημα από μόνος του, ο Αναισθησιολόγος εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση, του με την περαιτέρω εκμάθηση εξειδικευμένων τεχνικών, και την επιπρόσθετη γνώση πιο εξελιγμένων και εξειδικευμένων φαρμάκων.
Η πρώτη επίσκεψη
Μετά τη γνωριμία μας με τον ασθενή, αναγνωρίσουμε το πρόβλημα του, και δημιουργούμε το πρώτο πλάνο εργασίας. Λαμβάνουμε πλήρες και λεπτομερές ιατρικό ιστορικό το οποίο καταχωρείται σε προσωπικούς φακέλους και διαγράμματα για τον κάθε ασθενή.
Το ιστορικό περιλαμβάνει νοσήματα και καταστάσεις –π.χ. μετατραυματικό στρες – από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι τα παρόντα νοσήματα , τυχόν αλλεργίες , τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή, επεμβάσεις που έχουν γίνει, προηγούμενες θεραπείες που πιθανόν έχουν γίνει για το παρόν πρόβλημα.
Μελετάμε τις εξετάσεις που έχει φέρει ο ασθενής (έχει ενημερωθεί από εμάς να έχει μαζί του όσες εξετάσεις έχει κάνει – απεικονιστικές, αιματολογικές κλπ) , ενώ ίσως ζητήσουμε και κάποιες επιπρόσθετες, αν κρίνουμε ότι χρειάζονται.
Ακολουθεί λεπτομερής κλινική εξέταση και εφαρμογή της πρώτης θεραπευτικής συνεδρίας.
Συνεπώς η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο μας θα διαρκέσει περισσότερο από τις επόμενες.
Η επιλογή της θεραπευτικής τεχνικής είναι εξατομικευμένη και δεν ακολουθείται το ίδιο θεραπευτικό πλάνο για όλους τους ασθενείς. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ο κάθε οργανισμός δεν απαντά το ίδιο σε κάθε θεραπευτική μέθοδο.
Επίσης υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής θεραπευτικού πλάνου στην πορεία, ή συνδυασμός περισσότερων θεραπευτικών τεχνικών.